Motivele pentru care nu îți realizezi rezoluțiile de Anul Nou
De ce îți propui aceleași rezoluție de la un an la altul și totuși nu acționezi pentru a le realiza? Pot exista multiple cauze. Procesul poate să se blocheze chiar de la început pentru că nu ai transformat rezoluțiile în obiective concrete și motivatoare și nu ai schițat un plan de acțiune. Dacă amâni de pe o zi pe alta acțiunea, găsești scuze și justificare pentru lipsa de acțiune și motivație, probabil există blocaje interne care nu te lasă să acționezi și îți sabotezi singur succesul. Situația nu se va schimba dacă nu îți schimbi abordarea, atitudinea și modul de gândire privind rezoluțiile de anul nou. Ele vor continua să rămână dorințe nerealizate.
Iată 6 cauze posibile care fac ca rezoluțiile de Anul Nou sa nu fie transpuse în realitate:
1. Rezoluțiile de Anul Nou sunt prea generale.
Ele sunt exprimarea unor dorințe sau voințe (de ex. "Vreau să slăbesc."; "Am să-mi găsesc un nou loc de muncă."; "Vreau să am mai mulți bani."), dar formularea de obicei este prea generală. Această formulare prea generală te sperie pentru că pare ceva enorm de mare și îndepărtat în comparație cu situația actuală și sugerează nu numai greutate în realizare, ci chiar imposibilitate. De exemplu, dacă știi foarte puțină engleză și îți propui ca în noul an "să înveți engleza", mintea ta va defini această dorință ca imposibil de realizat într-un an. Pe când, dacă precizezi nivelul la care vrei să ajunge în decursul unui an, transformând astfel dorința în obiectiv concret, va deveni ceva posibil de atins.
2. Rezoluțiile de Anul Nou de multe ori conțin cuvinte cu încărcătură emoțională negativă.
Cum ți-ai formulat dorințele? Ceva de genul "vreau să slăbesc", "vreau să-mi schimb locul de muncă" sau "mă las de fumat"? Aceste verbe au încărcătură emoțională negativă. De exemplu, mintea ta percepe schimbarea ca ceva ce îți amenință siguranța de zi cu zi și atentează la zona ta de confort. A te lăsa de ceva, a slăbi înseamnă schimbarea unor obiceiuri, deci este ceva greu de realizat. Creierul tău – în general, creierul uman - se sperie de aceste sarcini și încetul cu încetul te va convinge că totul este în regulă așa cum e, de ce să te mai chinui cu schimbarea. Sarcina lui este și mai ușoară dacă deja ai avut experiențe negative cu încercări anterioare.
3. De multe ori rezoluțiile nu formulează țelul urmărit, ci o acțiune pe care vrei să o realizezi pentru a atinge obiectivul dorit.
Dacă îți propui să slăbești, gândul la acest proces îți sugerează orele de oboseală pentru a face exerciții, a te lipsi de mâncărurile preferate, a face efort. Perspectiva nu este prea veselă și motivatoare, și îți va crea multe emoții negative. În loc să te concentrezi pe acțiunea de "a slăbi", "a te lăsa de ceva", " a te muta" etc., adică pe ce trebuie să faci, formulează rezultatul pozitiv pe care dorești să-l atingi, de exemplu să fi sănătos, să ai greutatea ideală, ce fel de muncă, casă sau mașină îți dorești etc.
4. Situația pe care vrei să o schimbi are beneficii secundare, câteodată chiar la nivel inconștient.
Oricât de absurd ar părea, și situațiile negative pe care vrei să le schimbi în mod conștient pot avea beneficii percepute de subconștient, care te vor împiedica să faci schimbări permanente în viața ta pentru a-ți realiza dorința. Probabil te întrebi care ar fi beneficiul în situația unui job prost plătit, într-un mediu neplăcut și stresant, cu sarcini care nu îți plac. Însă te afli în zona de confort pe când schimbarea locului de muncă ar însemna să ieși din zona de confort și să-ți asumi anumite riscuri. Dacă mâncarea îți servește pentru a reduce stresul sau pentru a compensa niște emoții negative, va fi foarte greu să scapi de kilogramele în plus până nu lucrezi la reducerea stresului sau prelucrarea emoțiilor negative. Analizează beneficiile ascunse pe care le oferă situația actuală și găsește alt mod de a obține acele beneficii.
5. Ai convingeri limitative care rulează în subconștient împotriva realizării rezoluțiilor.
Ti-ai analizat convingerile legate de rezoluție și de domeniul de viață la care se referă rezoluția? Ce convingeri și programe mentale rulează în subconștientul tău ca urmare a experiențelor personale și a influenței mediului în legătură cu acest domeniu? De exemplu, te crezi capabil să-ți realizezi dorința? "Programul" tău îți spune că realizarea țelului va aduce cu sine consecințe negative? Crezi că lumea te va judeca? Eventual vei pierde o parte din prieteni? Dacă vrei să scrii o carte, dar la școală un profesor ți-a spus că nu te exprimi corect sau faci greșeli gramaticale, aceasta afirmație s-ar putea să fi dat naștere unui program al subconștientului care te va sabota în scrierea cărții pentru că ai convingerea că nu ești destul de bun. Dacă amâni să faci ceva legat de rezoluția ta și găsești tot timpul scuze pentru a nu acționa (mai trebuie să fac un curs, trebuie să mă documentez etc.), aproape sigur ai convingeri și programe care te sabotează în realizarea dorințelor, iar analiza motivelor pe care le invoci pentru a amâna acțiunea te poate ajuta să găsești convingerile limitative.
6. Aștepți să apară motivația ca să acționezi
Motivația apare foarte rar doar așa din senin, de la sine. De obicei trebuie să faci ceva pentru ca ea să apară și să o menții:
- să-ți concretizezi dorința în obiectiv,
- să faci un plan de acțiune și
- să te apuci de implementarea planului.
Motivația apare prin acțiune. Bineînțeles, în plus poți folosi diferite tehnici de creștere a motivației. Dar acțiunea și rezultatele, fie ele și mărunte, îți vor servi ca feedback și vor acționa asupra nivelului motivațional.
Soluția:
- Transformă-ți rezoluțiile în obiective SMART care respectă toate criteriile unui obiectiv motivant.
- Elaborează un plan de acțiune și începe implementarea. Analizează regulat rezultatele și fă corecțiile necesare în planul de acțiune.
- Analizează-ți blocajele interne și lucrează la eliminarea lor, respective la dezvoltarea unei mentalități, atitudini și obiceiuri care te ajută să îți atingi obiectivele.