9 întrebări ca să crești probabilitatea de realizare a unui obiectiv important

15.01.2025

Vrei să fi sigură că nu vei renunța la realizarea obiectivului tău la prima situație dificilă sau provocare care se ivește ? Vrei să-ți păstrezi motivația la nivel înalt și acțiunile consistente și eficiente și să ai satisfacții și bucurii în timp de muncești pentru atingerea obiectivului?

Înainte de a porni la drum, răspunde onest la următoarele întrebări privind obiectivul tău ca să pregătești procesul și să crești probabilitatea succesului:

1. Este obiectivul în corelație cu misiunea ta personală?

Misiunea personală arată rostul tău în lume și contribuția ta la comunitatea mai strânsă sau mai largă din care faci parte sau la dezvoltarea unui domeniu. Răspunde la întrebări cum ar fi:

  • Care este rostul tău în lume?
  • Cum vrei să contribui la viața celor din jurul tău, a comunității în care trăiești sau la dezvoltarea domeniului în care lucrezi?
  • Care este scopul tău suprem în viață?

Pentru ca activitățile pe care le întreprinzi pentru realizarea obiectivului să aibă sens, este important ca ele să fie legate direct sau indirect de misiunea ta personală și să te ajute să o realizezi, să ai o viață și activități aliniate cu misiunea ta. Nu este nevoie ca obiectivul să fie direct legat de misiunea ta, este suficient ca acest obiectiv să te ajute într-un fel să-ți realizezi misiunea. Trebuie să fi conștient de această legătură pentru a simți beneficiile ce decurg din relația dintre obiectiv și misiune.

Chiar dacă munca te nu este direct legată de misiunea ta personală, realizarea unui obiectiv legat de muncă te poate ajuta să generezi anumite resurse care îți permit să-ți realizezi misiunea. Poate obținerea unui nou loc de muncă te ajută să ai mai mult timp liber sau resurse financiare pentru a-ți îndeplini misiunea (timp pentru familie să crești copii fericiți sau să donezi bani pentru o cauză importantă pentru tine).

Dacă nu există a legătură clară între misiune și obiectiv, importanța obiectivului se poate evapora repede, de exemplu în momentul în care ieși din mediul care te-a influențat să-ți stabilești acel obiectiv. Dacă nu ai o cauză nobilă, un scop suprem, îți va fi greu să-ți menții entuziasmul, elanul și energia necesară pe parcursul drumul spre obiectiv, mai ales dacă o parte importantă dintre activități nu îți sunt pe plac. Voința de a reuși te poate ajuta, însă te vei simți într-o continuă luptă și nu te vei bucura de activitățile desfășurate și rezultatele obținute. Fără această legătură motivantă și energizantă există riscul să abandonezi obiectivul la prima provocare întâlnită în drum.

  • Dacă obiectivul nu este aliniat cu misiunea, ce ajustări are trebui să faci pentru a le alinia? 
  • Ce legătură perceptibilă poți să creezi între ele? 
  • Cum te poate ajuta atingerea obiectivului să-ți realizezi misiunea? 

Dacă nu ți-ai stabilit încă misiunea de viață. a venit timpul să faci acest pas pentru ca obiectivele la realizarea cărora lucrezi în viitor să te ajute să-ți îndeplinești rostul în viată. 

2. Acest obiectiv face parte din visul tău sau este de fapt al altei persoane?

Obiectivul ți l-ai stabilit pentru că asta îți dorești din tot sufletul, este parte componentă a visului tău, a viziunii tale pentru viitor? Dacă nu, și vrei să faci pe placul unei persoane iubite sau să pari modern, interesant etc. sau să fii aliniat cu ceea ce fac prietenii tăi, acestea sunt motive greșite pentru stabilirea unui obiectiv. Vrei să investești timp și energie în ceva ce nu te interesează cu adevărat, nu te pasionează, numai să fi pe placul altora? Ce este mai important pentru tine, să te bucuri de viață sau să dai satisfacție altor persoane sau să fi recunoscut și aplaudat de alții?

Elaborează-ți viziunea pe termen lung și dedu obiectivele pe care vrei să le realizezi. Atunci când îți stabilești un obiectiv independent de viziune, analizează dacă te ajută să-ți realizezi viziunea pe termen mediu și lung. 

Dacă viziunea ta este să ai o afacere prosperă pestă 5 ani și obiectivul tău pe termen scurt este să-ți găsești un job cu timp parțial, el te poate ajuta să ai resursele financiare necesare pentru a trăi dar și timp liber să începi să-ți dezvolți afacerea.  

3. Obiectivul are nivelul pe care ți-l dorești cu adevărat?

  • Obiectivul tău este la nivelul dorit de tine, este la nivelul visului tău? 
  • Te va determina să înveți lucruri noi, să-ți lărgești zona de confort și să te dezvolți? 
  • Sau ți-ai stabilit obiectivul la un nivel mai redus decât ți-ai dori cu adevărat ca să te simți în siguranță. 
  • Ți-e frică de ce vor zice alții în cazul în care nu reușești? Sau dacă reușești?
  • Nu vrei să pari încrezut țintind prea sus? 
  • Îți este frică că nu ești destul de bună pentru a realiza un obiectiv mai îndrăzneț? 
  • Te-au convins alții că realizarea obiectivul la nivel dorit de tine este imposibilă?

Reflectează asupra nivelului obiectivului și dacă nu este la nivelul dorit stabilește motivele pentru care nu ai ridicat ștacheta la nivelul dorit. Nu este nevoie să împărtășești obiectivul la care lucrezi cu toate personale din jurul tău. Chiar dacă nu atingi 100% obiectivul de nivel ridicat, probabil vei învăța și vei realiza mult mai mult decât dacă ți-ai fi stabilit un obiectiv în zona ta de confort.

4. Ce poți să faci acum și în viitor pentru a realiza obiectivul?

Fă un plan de acțiune pentru realizarea obiectivului. Nu aștepta până când planul va fi perfect. Întotdeauna vor fi informații care lipsesc, vor apare informații noi, se vor ivi noi posibilități de acțiune, deci planul nu va fi niciodată perfect. Începe să acționezi încă din prima zi. 

Întreabă-te: 

"Ce pot să fac azi cu ceea ce am și unde mă aflu acum pentru a lucra la atingerea obiectivului mei?" 

Evaluează-ți rezultatele la intervale regulate, de exemplu lunar și detaliază și adaptează planul din mers.

5. De ce resurse ai nevoie pentru atingerea obiectivelor?

Răspunsul la această întrebare te ajută să-ți completezi planul care trebuie să cuprindă nu numai activitățile, ci și resursele necesare și modul în care vei asigura existența acestor resurse.

  • Pe baza planului creat poți să stabilești resursele necesare? Poți să te gândești la resurse financiare, materiale și umane (competențe care pot fi ale tale sau ale altor persoane).
  • De care dintre ele dispui deja? 
  • Cum poți să dobândești resursele care lipsesc până în momentul la care vei avea nevoie de ele? 

Pentru unele resurse s-ar putea să ai nevoie de un plan pentru a le obține. 

6. Obiectivul și acțiunile necesare pentru atingerea lui sunt în armonie cu valorile și principiile tale după care își ghidezi viața?

Dacă la nivelul percepției este o contradicție între obiectivul și acțiunile necesare atingerii lui și valorile și principiile tale te vei autosabota în realizarea obiectivului pentru că nu vrei să fie să-ți încalci propriile principii și valori, nu vrei să fi a persoană necinstită, incorectă etc. 

Aici vorbim de valorile care acționează la nivelul subconștientului și îți ghidează comportamentul și ne de valorile pe care le declari în mod conștient. (Analiza comportamentelor, atitudinilor și acțiunilor tale arată care sunt valorile și principiile care îți ghidează viața.) 

În cealaltă parte a ecuației este vorba de percepția ta și nu de realitatea obiectivă. De exemplu, dacă crezi că a vinde înseamnă să fii agresiv și necinstit, foarte probabil te vei sabota în activitățile de vânzare pentru că nu vrei ca alții să te creadă a persoană agresivă și necinstită. 

7. Ce te-ar putea opri în atingerea obiectivului?

Ești convins că îți poți atinge obiectivul? De multe ori noi înșine ne sabotăm succesul datorită fricilor și convingerilor limitative pe care le avem și care ne influențează deciziile, comportamentul și acțiunile, iar acestea duc la rezultate concrete în viața noastră. Când îți stabilești un obiectiv este foarte important să analizezi potențialele blocaje interne.

  • De ce îți este frică legat de obiectiv, de resursele și activitățile necesare pentru atingerea lui? Pentru fiecare frică găsește modalitate de a o dizolva sau a o surmonta.
  • Ce crezi despre condițiile externe, te vor ajuta sau te vor împiedica? Ce crezi despre abilitățile tale de a atinge obiectivul?
  • Care sunt acele obiceiuri și comportamente ce ar putea afecta realizarea obiectivului?

Dacă nu lucrezi pe acești factori negativ interni, ai putea amâna întreprinderea unor acțiuni importante, ai putea abandona la primul obstacol mai important, ai putea fi blocat la o singură cale de realizare a obiectivului fără să explorezi noi oportunități și posibilități, acțiunile tale ar pute fi ineficiente și neproductive etc.  

8. Realizarea obiectivului va determina pierderea unor avantaje prezente?

Poate sună ciudat dar și o situație negativă poate avea unele avantaje, beneficii ascunse, care se pot manifesta la nivelul subconștientului și necesită muncă interioară, întrebări pertinente pentru a fi descoperite. Chiar dacă situația nu este satisfăcătoare, îți poate da o anumită siguranță, te afli în zona ta de confort, te protejează de potențiale probleme, critici, de a trebui să faci ceva care nu este confortabil etc. 

Găsește aceste avantaje ascunse și înlocuiește-le cu beneficii de valoare echivalentă legate de drumul parcurs spre obiectiv și realizarea obiectivului sau învinge-ți frica care face ca situația nesatisfăcătoare să-ți ofere siguranță și confort. Recunoaște și admite e că beneficiile ascunse sunt de fapt capcane care te opresc să-ți creezi viața dorită prin falsa iluzie de confort a prezentului. 

9. Obiectivul te va ajuta să ai experiențe și emoții pozitive nu numai la realizarea lui dar și pe parcurs?

Faptul că obiectivul te ajută să-ți realizezi viziunea pe termen lung îți va permite să te bucuri de atingerea lui și inima să ți se umple de sentimente pozitive (bucurie, satisfacție, gratitudine, împlinire etc.). Însă contează și cum te simți pe parcurs și cum ajungi la țintă. Dacă ai sentimente negative puternice fată de majoritatea activităților de implementat, dacă ele îți impun să fii o persoană diferită de cum ești cu adevărat, dacă activitățile sunt contrare valorilor și principiilor tale, dacă sacrifici totul pentru a reuși nu te vei bucura nici de rezultatul final pentru că te vei întreba dacă a meritat. Trebuie să te bucuri de viață și de majoritatea activităților pe care le desfășori în fiecare zi, nu numai când atingi un obiectiv. 

  • Cum vrei să te simți în timp ce lucrezi la obiectivul tău? 
  • Ce fel de sentimente vei trăi în timp ce desfășori activitățile necesare? (Întotdeauna vor exista activități necesare pe care nu le vei agrea, însă ele nu trebuie să fie predominante.) 
  • Cum vrei să te simți când atingi obiectivul? 

Sper că după ce ai citit cele nouă întrebări nu ai ajuns la concluzia că nu îți mai stabilești niciun obiectiv important și mai bine stai în zona ta de confort. Nu trebuie să găsești toate răspunsurile și să rezolvi toate problemele înainte de a face primul pas pentru atingerea obiectivului. Este important să fii conștient de potențialele lipsuri și blocaje ca să poți acționa corespunzător atunci când se ivește o situație critică. Poți să începi munca interioară lucrând pe o convingere limitativă. Gândirea pozitivă, acțiunea și analiza rezultatelor obținute pe parcurs te ajută la fiecare pas să apreciezi progresul, să recunoști ceea ce funcționează și să corectezi ceea ce nu funcționează. 

Încă nu ți-ai stabilit misiunea, valorile fundamentale și viziunea pentru viitor? 

Ai blocaje interne care te sabotează în realizarea obiectivelor importante și în crearea vieții pe care ți-o dorești? 

Rezervă o Sesiune de Claritate acum să stabilim cum pot să te ajut să ai mai multe împliniri, satisfacții și bucurie în viată!